sobota, 24 kwietnia 2010

Pasta z makreli w trzech odsłonach (SB faza I)

Trzy wersje przekąski z makreli. Przekąski w sensie objętościowym, bo w sensie kalorycznym to są całkiem pełnoprawne dania (wiadomo - makrela).

Jedna "na ostro" (jak na mnie, dla większości pewnie zupełnie łagodna) na łagodnym spodzie, dwie "na łagodnie" - zatem na spodzie na nieco ostrzejszym. Oczywiście, poza I fazą nadają się do chleba.

Pasta serowo-rybna

Składniki na pastę:
połowa wędzonej makreli (ok. 100 g)
połowa serka wiejskiego lekkiego (75 g)
szczypiorek (2 łyżki posiekanego)
pieprz, ew. inne przyprawy do smaku

mała cykoria czerwona

Przygotowanie:
Makrelę pozbawić ości, rozgnieść widelcem, wymieszać z serkiem i szczypiorkiem. Doprawić (wg. mnie ryba jest na tyle słona, że nie potrzeba dosalać). Pastę można wykorzystać do kanapek, ja na I fazie nałożyłam ją do listków cykorii.



Pasta "na ostro"

Składniki na pastę:
1/4 makreli (ok. 50 g)
pietruszka zielona (łyżka posiekanej)
łyżeczka musztardy Dijon
łyżeczka jogurtu naturalnego

pół ogórka

Przygotowanie:
Makrelę bez ości rozgnieść widelcem, dodać drobno posiekaną pietruszkę, wymieszać z musztardą i jogurtem. Wraz z ogórkiem tworzy ciekawy kontrast.



Pasta pomidorowo-rybna

Składniki na pastę:
1/4 makreli (ok. 50 g)
łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżka jogurtu naturalnego
łyżka posiekanego szczypiorku

2 listki cykorii

Przygotowanie:
Makrelę bez ości rozgnieść widelcem, dodać drobno posiekany szczypiorek, wymieszać z koncentratem i jogurtem. Jest dość łagodna, więc dobrze pasuje ostrzejszy podkład - cykoria (tym razem zielona, żeby nie było nudno).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz