piątek, 24 czerwca 2011

Włoska sałatka z tuńczykiem

Jest ciepło, więc jem głównie sałatki. Ponieważ ćwiczę i ogólnie staram się nie ograniczać za bardzo jedzenia (a jednocześnie nie wpadać w ciąg żarcia), nie unikam węglowodanów i staram się nie wpadać w panikę na widok oliwy. Dlatego też dziś kolejna prosta propozycja, która, zaręczam, smakuje lepiej niż wygląda na zdjęciu. Wzorowana na czymś, co jadłam ostatnio na stołówce we Włoszech.

A, nie będę wyliczać kcal, ale podaję mniej więcej wagę produktów.



Sałatka makaronowa z tuńczykiem i oliwkami

makaron pełnoziarnisty (50 g)
tuńczyk w sosie własnym, w kawałkach, nie sałatkowy (pół puszki, ok. 50 g)
papryka czerwona i żółta (po 4 paski każdej z nich, 30 g)
oliwki czarne bez pestek (4 sztuki, 10 g)

sos = łyżeczka oliwy z oliwek + łyżka wody + szczypta bazylii (lepsza byłaby świeża, ale nie miałam)

Ugotowany al dente makaron wymieszać z tuńczykiem i posiekaną w drobną kostkę papryką, dodać oliwki i sos. Odstawić na 30 min do lodówki. Sycące, dobre i zdrowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz