poniedziałek, 22 lutego 2010

Potrawka pieczarkowo-pomidorowa

Okazało się, że nie mam pieniędzy, tzn. że nie mam ich bardziej niż zwykle. Zaczynam więc (przynajmniej) tydzień wyjadania resztek. Dziś znalazłam w lodówce dogorywające pieczarki i nieapetycznego pomidora, które w tym bardzo prostym daniu dały się zjeść.

Resztkowa potrawka pieczarkowo-pomidorowa

Składniki na jedną porcję:
pół cebuli (40 g, ok. 12 kcal)
3 pieczarki (130 g, ok. 22 kcal)
pomidor (190 g, ok. 30 kcal)
łyżeczka koncentratu (10 g, ok. 10 kcal)
przyprawy (pieprz, oregano, bazylia, tymianek, co tam jeszcze wpadnie w ręce)
łyżka otrębów pszennych (10 g, ok. 20 kcal)

Wartość kaloryczna - ok. 95 kcal

Przygotowanie
1. cebulę pociąć w "półkola", pieczarki posiekać niezbyt drobno
2. do garnka wlać ok. 50 ml wody, wrzucić cebulę i pieczarki i zagotować, aż pieczarki zaczną mięknąć
3. dodać koncentrat i posiekanego pomidora (z miąższem)
4. przyprawić
5. dodać otręby
6. gotować, aż odparuje woda, często mieszając

Wychodzi coś, co może nie wygląda, ale jest ciepłe, dobre, zdrowe i ekonomiczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz