poniedziałek, 8 lutego 2010

Placki otrębowe z sosem jogurtowo-ogórkowym

Placki otrębowe

Wszyscy znają, więc głównie dla mojej pamięci, żeby nie musieć szukać proporcji tych cholernych otrębów:

Składniki (na 4 placuszki, jedna porcja):
jajko - 60 g, 83 kcal
łyżka jogurtu (u mnie milkland 0.1%) - 20 g, 8 kcal
2 łyżki otrębów owsianych - 15 g. 50 kcal
łyżka otrębów pszennych - 5 g, 10 kcal

Wartość kaloryczna: ok. 150 kcal

Przygotowanie:
Wszystko wymieszać, usmażyć na patelni bez tłuszczu.

Sos jogurtowo-ogórkowy

Prawie jak tatziki... Tak, wiem, że prawie robi różnicę.

Składniki (jedna porcja):
5 łyżek jogurtu naturalnego (u mnie milkland 0.1%) - 100 g, 40 kcal
pół ogórka - 100 g, 13 kcal
cebulka - 10 g, 2 kcal
przyprawy
ew. natka pietruszki

Wartość kaloryczna: ok. 55 kcal

Przygotowanie:
1. obrany ogórek zetrzeć na tarce
2. odsączyć wodę!
3. dodać pokrojoną cebulkę i pietruszkę
4. wymieszać z jogurtem
5. przyprawić

Uwagi
Oczywiście, że powinno się dodać czosnku. Tyle, że ja go nie lubię, chyba że jest odpowiednio zrobiony, czego nie umiem.

1 komentarz: