piątek, 7 maja 2010

Blok czekoladowy

Nie wyszedł z jakiegoś powodu tak ciemny, jak na oryginalnym zdjęciu - być może za mało kakao. Smakuje śmiesznie - pewnie jeszcze go będę robić, bo uzyskał aprobatę gości niedietowych :>

Oryginalny przepis znalazłam w Magicznej Kuchni, ja zrobiłam mniej więcej z 1/4 składników, bo tyle miałam mleka w proszku.

Blok pseudoczekoladowy

Składniki (w nawiasach moje proporcje):
400 g odtłuszczonego mleka w proszku (u mnie 100 g)
200 g serka homogenizowanego (u mnie 50 g)
2 łyżki holenderskiego kakao (u mnie łyżeczka do herbaty kakao Wedla o obniżonej ilości tłuszczu)
1/2 szklanki odtłuszczonego mleka (u mnie ok. 40 ml)
1 szklanka słodzika do pieczenia (u mnie 1/4 szklanki)

Przygotowanie:
Serek przekładamy do rondelka zalewamy mlekiem i lekko podgrzewamy cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) tak, aby mleko połączyło się z serkiem i nabrało gładkiej konsystencji.

Kiedy mleko z serkiem nabierze już właściwej gładkiej konsystencji wówczas zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy do niego słodzik, a następnie kakao i mleko w proszku.

Całość dokładnie mieszamy najlepiej mikserem (ja nie wymieszałam łyżką). Gotową masę czekoladowa przekładamy do foremki i odstawiamy do zastygnięcia na kilka godzin do lodówki. Potem kroimy i jemy ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz