poniedziałek, 10 maja 2010

Placuszki z łososia i otrębów

Miałam ochotę na placki otrębowo-tuńczykowe podpatrzone u Bitelsiary. Ale - ku memu zdziwieniu, bo zwykle mam hurtowe zapasy - okazało się, że nie mam tuńczyka. Odnalazła się jednak puszka łososia w sosie własnym, tak więc powstało coś takiego:

Placuszki z łososia i otrębów

Składniki (2 porcje po 5 placuszków):
puszka łososia w sosie własnym (ok. 135 g)
2 łyżki otrębów owsianych (ja dodałam jeszcze trochę pszennych, żeby zagęścić masę)
2 łyżki serka wiejskiego lekkiego
2 jajka
rzeżucha/szczypiorek
przyprawy, zioła

Przygotowanie:
Łososia dokładnie odsączyć, dodać serek wiejski, rzeżuchę, jajka i otręby. Dokładnie wymieszać, jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodać otrębów. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz