Składniki (na formę 21x25 cm):
3 jajka
20 g słodzika (w oryginale 100 g cukru)
150 g jogurtu Jogobella Light o smaku pieczonego jabłka - tylko taki miałam (oryginalnie - 125 g jogurtu naturalnego)
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (oryginalnie pszenna)
100 g mąki orkiszowej razowej (oryginalnie pszenna razowa)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jabłka
łyżeczka cynamonu (w oryginale pół)
łyżka cukru waniliowego, a właściwie wanilinowego (w oryginale cały)
50 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Jajka wymieszać z cukrem/słodzikiem i cukrem waniliowym, dodać jogurt oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wsypać jabłka, wymieszać. Można posypać wierzch płatkami migdałowymi.
Ja piekłam w silikonowej formie 21x25 cm, przez 45 minut w 180 stopniach (wstawiłam do zimnego piekarnika).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz