środa, 12 maja 2010

Twarogowe babeczki i placki

Znalazłam na Wizażu przepis na placek serowy - pieczony w brytfance, w piekarniku. Jako że nie miałam brytfanki, a w dodatku nie byłam pewna, czy się takim plackiem nie zamulę, zrobiłam zamiast tego babeczki i placki z patelni.

Babeczki twarogowe z cynamonem

Składniki (5 małych babeczek):
100 g chudego twarogu
1 jajko
1/2 łyżeczki słodzika
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Wymieszać serek, żółtko i przyprawy. Białko ubić na (w miarę) sztywną pianę. Dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Piec w 170 stopniach około 40-45 minut.



Placuszki twarogowe

Składniki (5 małych babeczek):
100 g chudego twarogu
1 jajko
pieprz
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:
Wymieszać serek, żółtko i przyprawy. Białko ubić na (w miarę) sztywną pianę. Dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Smażyć na patelni teflonowej ok. 5 minut z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz