piątek, 7 maja 2010

Jeżyki otrębowe

Ostatni już przepis z wczorajszego szału gotowania - chyba najmniej smaczny, ale też daje radę. Znaleziony tu. Tak właściwie, to ze względu na zawartość cukru w otrębach i żurawinę ten przepis się nie nadaje na drugą fazę, ale...

Jeżyki otrębowe A'LA GRUBELLUCCI

Składniki (na ok 15 jeżyków):
10 łyżek mleka w proszku
1 czubata łyżka kakao Wedla (lub inne) o obniżonej zawartości tłuszczu
4 tabletki słodzika (rozgniecionego na pył)
5 kropli aromatu śmietankowego
paczkę otrąb granulowanych (ja użyłam tych z żurawiną)
mleko

Mieszamy kakao, słodzik, aromat, mleko w proszku, a później powoli dodajemy mleko w płynie. Masa musi być gęsta ale nie taka żeby stała nam łyżka, ponieważ gęstości dodadzą nam otręby, które dosypujemy na samym końcu do wymieszanej masy.
Mieszanka musi być bardzo gęsta, pilnujemy aby czekolada dokładnie oblepiła otręby.
Następnie na folii aluminiowej lub do pieczenia, łyżką formujemy kuleczki lub placuszki i wkładamy je na min 1h do zamrażalnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz