Składniki:
3 torebki herbaty owocowej
1,5 szklanki wrzącej wody
3 łyżeczki żelatyny
słodzik do smaku
Przygotowanie:
Herbatę zalać 1 szklanką wrzątku. Zostawić do wystygnięcia. Osłodzić do smaku. Żelatynę rozpuścić w pozostałej ilości wrzątku, dodać do herbaty. Wstawić do lodówki do stężenia.
Ja do zrobienia zwykłej galaretki użyłam herbaty "Owocowy Raj" Vitaxu:
Składniki:
150 g jogurtu naturalnego
3 krople aromatu śmietankowego
3 tabletki słodzika
1/3 szklanki gorącej wody
łyżka żelatyny
+ przygotowana wcześniej galaretka z herbatki żurawinowej.
Przygotowanie:
Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, dodać słodzik. Wymieszać jogurt i aromat, dodać do żelatyny. Przełożyć do salaterki i wstawić do lodówki, aż się zetnie.
Przygotować galaretkę, wlać na stężałą masę jogurtową, odstawić do lodówki. U mnie siedziała kilka godzin.
Składniki:
3 torebki herbaty (gruszka-jabłko)
150 g jogurtu
łyżka żelatyny
1/3 szklanki wody
6 tabletek słodzika
Przygotowanie:
Herbatę zaparzyć, dodać słodzik. W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuścić łyżkę żelatyny. Wymieszać z jogurtem i herbatą (najlepiej, jak trochę ostygnie), przełożyć do salaterek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz