Składniki (na formę 20x20 cm):
duży kubek serka Figura (450 g = 250 + 200)
jogurt naturalny (180 g = 100 + 80)
kakao (5 czubatych łyżeczek do herbaty)
słodzik (2+2 łyżeczki)
aromat waniliowy (pół łyżeczki + kilka kropel)
żelatyna (3 łyżki)
4 torebki herbaty truskawkowo-waniliowej Herbapolu
4 tabletki słodzika
Przygotowanie:
warstwa kakaowa - łyżkę żelatyny rozpuścić w 100 ml gorącej wody, ostudzić. 250 g serka, 100 g jogurtu, kakao, 2 łyżeczki słodzika i pół łyżeczki aromatu waniliowego wymieszać na gładką masę. Dodać ostudzoną żelatynę, wymieszać. Wlać do formy i wstawić do lodówki na pół godziny (albo dłużej - aż zastygnie).
warstwa waniliowa - łyżkę żelatyny rozpuścić w 100 ml gorącej wody, ostudzić. 200 g serka, 80 g jogurtu, 2 łyżeczki słodzika i kilka kropel romatu waniliowego wymieszać na gładką masę, dodać żelatynę, wymieszać, wlać na ostudzoną masę kakaową i do lodówki, aż zastygnie.
galaretka - herbatę zaparzyć w 250 ml wody (około), dosłodzić. Łyżkę żelatyny rozpuścić w 100 ml gorącej wody, ostudzić. Wymieszać ze sobą, wlać na zastygłą masę waniliową i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz