Składniki (na około 20 trufelek):
1 i 1/2 szklanki płatków orkiszowych (w oryginale - owsianych)
1/6 szklanki słodzika (odpowiada 1/2 szklanki cukru)
2 łyżki kakao
65 g margaryny (bądź masła)
4 łyżki mleka 0.5%
pół łyżeczki likieru migdałowego (może być też aromat - rumowy bądź migdałowy)
wiórki kokosowe (mniej więcej pół opakowania) do dekoracji
ew. rodzynki (ja nie dawałam)
Przygotowanie:
1. rozpuścić masło/margarynę w rondelku
2. dodać cukier/słodzik, kakao i mleko i podgrzewać, aż cukier się rozpuści, cały czas mieszając
3. dodać płatki i gotować ok. 5 minut, mieszając, aby masa się nie przypaliła - trzeba uważać, aby nie gotować zbyt długo, bo masa będzie zbyt sucha
4. pod koniec gotowania dodać likier/aromat, ew. rodzynki
5. zdjąć z ognia, trochę ostudzić, jak masa przestygnie - formować z niej kulki i obtaczać w wiórkach kokosowych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz