piątek, 7 maja 2010

Deser zebra

To jest przepis, który znalazłam na czyimś blogu, ale szybkie googlanie nie dało efektów :/ Jak tylko sobie przypomnę/znajdę, dodam linka.

Deser "Zebra"

Składniki
8 łyżek jogurtu naturalnego
2 płaskie łyżeczki żelatyny (można więcej, szybciej się zetnie)
pół łyżeczki aromatu waniliowego
"porcja" (ok. 2 g - tyle, ile jest saszetce) rozpuszczalnej kawy
słodzik (u mnie 8 tabletek)

Przygotowanie:
Kawę zaparzyć w małej ilości wody (ok. 25 ml), dodać łyżeczkę żelatyny, połowę słodzika i mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Powoli wlać do połowy jogurtu, wymieszać, wstawić do lodówki, aż trochę stężeje (u mnie godzina).

Rozpuścić drugą łyżeczkę żelatyny, słodzik i aromat w małej ilości wody, wlać do pozostałego jogurtu i wstawić do lodówki, żeby stężało.

Jak dwie masy będą odpowiednio gęste (jak śmietana - ja czekałam trochę zbyt krótko) nałożyć obie masy do salaterek uważając, żeby się nie zmieszały. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

U mnie to wyszło tak:

Wizualnie może nienajlepiej, ale w smaku dobre.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz