sobota, 2 stycznia 2010

Kanapki z serkiem almette i papryką

Przykład zupełnie nieodkrywczego resztkowego śniadania (bądź przekąski):

serek almette jogurtowy (25g, 60 kcal)
papryka zielona, żółta lub czerwona (25g, 5, 6 lub 7 kcal)
przyprawy do smaku
2 kromki żytnie Vasa (38 kcal)

Suma = ok. 105 kcal (jedna porcja)

Serek wymieszać z przyprawami i papryką pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę. Proste, szybkie i chrupiące.

Taki usprawniony serek do sucharków zabieram czasem na wydział - wytrzymuje spokojnie parę godzin nawet poza lodówką. Jak widać, kalorie pochodzą głównie od serka - można zastąpić go czymś mniej kalorycznym, ale akurat almette ma dobrą konsystencję i wilgotność (serek wiejski jest trochę za mokry). Przez takie pomieszanie go z pokrojoną papryką mam wrażenie, że jem coś bardziej treściwego, bo bardziej chrupie w zębach i ma większą objętość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz